Senin, 23 November 2015

Terapi ultrabunyi Dijelaskan - Satu Panduan Pengenalan Terapi ultrabunyi

Terapi ultrabunyi Dijelaskan - Satu Panduan Pengenalan Terapi ultrabunyi

Mesin terapi ultrasound adalah mesin yang moden yang digunakan oleh ahli tulang dan ahli terapi fizikal dalam merawat sakit otot, sakit artritis dan sakit sendi dalam badan. Banyak Chiropractors lebih suka terapi ultrasound untuk pesakit mereka kerana ia adalah salah satu kaedah rawatan yang terbaik hari ini. Ini jenis kaedah rawatan juga dirujuk ultrasonograpy sebagai terapi dan umumnya, ia mengambil masa yang singkat iaitu, sekurang-kurangnya tiga hingga lima minit yang akan dijalankan.

Kaedah ini bekerja dengan menggunakan peranti tongkat, yang menghasilkan haba yang tertakluk kepada otot, sendi atau tendon untuk memudahkan penyembuhan pesat. Selain penyembuhan sendi sangat cepat, terapi ultrasound juga meningkatkan aliran darah di dalam badan dan membantu dalam bergetar tisu badan, yang seterusnya mempercepatkan pembaikan sel-sel rosak.

Ultrasound terapeutik mempunyai beberapa manfaat, yang termasuk:

- Mengurangkan bengkak yang disebabkan oleh gelombang bunyi dipanaskan
- Mengurangkan keradangan
- Mengurangkan kekejangan otot
- Mengurangkan kekejangan dan sakit di belakang yang lebih rendah
- Menyembuhkan lain komplikasi kesihatan yang berkaitan seperti fibrositis, myalgia, radiculitis, sciatica, dan osteoathritis antara lain.

Semua jenis rawatan mempunyai langkah berjaga-jaga yang perlu dipatuhi dengan ketat untuk mengelakkan masalah kesihatan yang serius dan terapi Ultrasound tidak dikecualikan. Apabila di bawah ini jenis rawatan yang anda harus mengikuti nasihat doktor anda ketat untuk mendapatkan hasil yang terbaik dalam jangka masa panjang. Antara langkah-langkah keselamatan yang anda perlu mematuhi apabila di bawah terapi ultrasound termasuk, memastikan tongkat sentiasa mudah alih dan mesti digunakan dengan gel. Ini kerana gel menghalang pesakit dari pembakaran dan ia juga menghalang tongkat pecah. Ini amat aspek penting dalam terapi ultrasound adalah salah difahami oleh kebanyakan individu.

Beberapa kaedah rawatan boleh membantu anda menyelesaikan masalah anda. Selain daripada ultrasound, terapi terdapat juga terapi lain yang dikenali sebagai terapi inframerah. Terapi inframerah menggunakan banyak cahaya, yang menembusi sekurang-kurangnya dua inci ke dalam kulit pesakit. Penembusan cahaya inframerah memperbaiki peredaran darah di dalam badan. Ia juga mampu menghapuskan toksin dari badan, yang seterusnya membantu dalam melegakan kesakitan. Penembusan sama cahaya inframerah membawa nutrien yang baik dan bersama-sama dengan peningkatan aliran darah di dalam badan, ia membolehkan untuk pengukuhan sistem kardiovaskular antara lain.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar