Senin, 23 November 2015

Apakah Naturopati Hari Ini?

Apakah Naturopati Hari Ini?

Perubatan naturopathic adalah berdasarkan kepada falsafah "Vis Medicatrix Naturae" (kuasa penyembuhan semula jadi) & terpakai Undang-Undang Alam untuk mendiagnosis, mencegah, & merawat penyakit. Doktor naturopathic menyedari bahawa penyakit ketidakseimbangan di beberapa peringkat (fizikal, emosi, psikologi dan rohani) & menggunakan agen semula jadi untuk mengembalikan keseimbangan yang dalam pelanggan. Lebih daripada apa-apa kaedah tunggal lain rawatan naturopati adalah satu pendekatan pelbagai disiplin untuk menggalakkan kesihatan semula jadi melalui penggunaan terapi pelengkap dan perubatan alternatif.

Tujuan seorang doktor holistik adalah untuk menggalakkan kesihatan bukan hanya merawat gejala penyakit. Dalam banyak cara naturopati adalah falsafah hidup dan bukannya satu set prinsip tidak fleksibel tetap. Salah satu matlamat utama doktor naturopathic adalah untuk mendidik orang ramai ke arah meningkatkan gaya hidup mereka untuk mencegah penyakit lagi.

* Herbal Remedies;
* Pemakanan;
* Urut Pemulihan;
* Homoeopathy;
* Kaunseling;

adalah terapi utama yang digunakan oleh naturopath, dengan penekanan yang besar ke atas:

* Gaya hidup;
* aktiviti fizikal;
* Cahaya matahari;
* udara segar;
* Air tulen.

Naturopati telah digunakan selama beratus-ratus tahun & ada kini wujud sejumlah besar penyelidikan saintifik, yang membuktikan keberkesanan ubat naturopathic dalam rawatan pelbagai masalah kesihatan. Naturopati berkembang melalui pemerhatian dan aplikasi pengajaran dari alam semula jadi. Asal-usulnya boleh dikaitkan dengan memerhatikan tingkah laku naluri haiwan apabila mereka tidak sihat, apabila mereka akan mencari keluar tumbuh-tumbuhan tertentu untuk makan.

Sebagai ubat pelengkap telah berkembang dalam populariti lebih dan lebih banyak kajian mengesahkan bahawa ia adalah penjagaan kesihatan holistik dan gaya hidup sihat yang diperlukan untuk kesihatan yang baik secara keseluruhan. Kaedah yang naturopaths telah digunakan selama bertahun-tahun dalam mempromosikan kesihatan semula jadi (langkah-langkah terutamanya pemakanan dan pemakanan) kini disahkan dan diterima oleh penyelidikan doktor perubatan arus perdana. Penyelidikan moden juga mengesahkan pentingnya hubungan antara, bukan sahaja fizikal tetapi juga kesejahteraan mental dan emosi pesakit.

Walaupun perubatan semula jadi mempunyai kesan yang kurang pada abad ke-19 apabila ubat-ubatan dan pembedahan telah semakin ditubuhkan pelbagai bentuk perubatan alternatif kini menjadi lebih popular sebagai orang menyedari kepentingan dan keberkesanan penawar semula jadi. Walaupun Naturopati kekal sebagai terapi sampingan untuk beberapa tahun kerana ia telah dibanjiri oleh kuasa politik profesion perubatan ortodoks satu anjakan dalam kesedaran kesihatan kini berubah daripada farmaseutikal untuk ubat semula jadi.

Pada zaman Yunani purba, Hippocrates - Bapa Perubatan - adalah salah satu orang pertama yang memahami kepentingan sifat memiliki kuasa penyembuhan. Hippocrates diajar peraturan asas kebersihan dan pemakanan. Dia juga mengakui kepentingan demam sebagai manifestasi usaha badan untuk memulihkan diri sendiri dengan membunuh bakteria yang tidak dapat bertahan apabila badan menimbulkan itu suhu.
PERUNDINGAN

PERUNDINGAN THE

Satu perundingan naturopathic biasanya mengambil masa lebih lama daripada lawatan ke doktor aliran utama anda atau pengamal kesihatan yang lain. Ini kerana naturopath perlu memahami sebanyak mungkin tentang anda mengenai tahap kesihatan anda. Beberapa soalan mungkin termasuk yang berkaitan dengan:

* Gejala;
* Gaya Hidup;
* Diet;
* Sensitiviti atau alergi terhadap makanan tertentu;
* Sensitiviti atau alahan kepada faktor-faktor alam sekitar;
* Rumah dan persekitaran kerja;
* Latar belakang keturunan;
* Perlembagaan.

Serta meminta anda beberapa soalan yang berkaitan tentang keadaan kesihatan anda, naturopath yang boleh menggunakan teknik diagnostik yang lain seperti;

* Ujian Vega, (alahan dan diagnosis elektro-kulit);
* Iridology (iris diagnosis);
* Kinesiology (tindak balas otot ujian);
* Lidah, kuku atau diagnosis nadi;
* Pemeriksaan tulang belakang sekatan atau masalah mobiliti.

Mana-mana atau semua kaedah ini akan digunakan untuk menentukan seperti yang diperincikan sejarah kes yang mungkin bagi mewujudkan profil kesihatan peribadi dan unik.

Ia adalah penting untuk menyedari bahawa naturopath memberi penekanan yang lebih kepada sebab-sebab untuk pembangunan penyakit dari pada meletakkan label pada gejala.

Naturopati merawat punca, bukan kesan. Setelah membuat diagnosis, naturopath kemudian memutuskan satu pelan tindakan untuk memulihkan badan anda untuk kesihatan yang baik. Ini biasanya adalah dalam bentuk program yang boleh termasuk gaya hidup & pengubahsuaian pemakanan, terapi relaksasi, senaman, kaunseling & pendidikan pesakit, serta terapi atau ubat-ubatan yang akan membantu merangsang keupayaan penyembuhan badan sendiri.

RAWATAN THE

Naturopath boleh memilih mana-mana pelbagai ubat semula jadi atau teknik untuk membantu memulihkan kesihatan anda. Pilihan bergantung kepada keperluan kesihatan individu anda. Sebagai contoh, lima penghidap artritis yang berbeza mungkin dirawat di lima cara yang berbeza, satu dengan Homoeopathics, satu dengan nasihat & pemakanan makanan tambahan, satu dengan ubat-ubat herba, satu dengan urut pemulihan & satu dengan gabungan ini. Setiap orang adalah individu dan di dalam setiap kes punca artritis mungkin berbeza.

Naturopath menganggap punca, tidak kesan!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar